Sabtu, September 01, 2012

Cara-cara bakar lemang 30 minit oleh Raja Lemang Maranello..

Assalamualaikum kaum keluarga dan rodonc-rodonc..

Sabtu lepas, 7 Syawal 1433 Hijrah bersamaan tarikh Orang Putih 25 Ogos 2012, koi dan seluruh ahli keluarga kecik koi telah memaksimumkan hari terakhir beraya di Pahang pada tahun ini dengan sebaik mungkin.

Pukul 10 pagi komeh telah keluar ke rumah Makcik Ani, besan mak koi yang tinggal di Felda Kota Gelanggi 2 juga. Setelah 40 minit di sana, koi menerima panggilan dari rodonc koi sejak zaman sekoloh rendoh Encik Mohd Khairi bin Omar, bertanyakan "Mane aok weh? Kate nok beraya rumoh Najib..". Koi pun menggelepor membawa anak-anak ke rumoh Najib rodonc komeh di Kota Gelangi 2 jugek dan bersembang hal-hal santai hingga pukul 1.20 pm. Lame jugek weh, sempat la anok-anok koi menumpahkan secawan coca-cola ke permaidani baru beliau, sori rodonc kuikui..


Selesai bersalaman, komeh kembali ke rumah Makcik Ani dan mengambil isteri koi di sana. Kami bersegera keluar ke bandor Jerantut untuk beraya di rumah Azizi. Setelah solat jamak taqdim di Masjid Oren Jerantut, kami singgap di rumah beliau hingga pukul 4 pm. Kemudian kami bersegera ke rumah Encik Zul di Damak pula. Perjalanan dari Jerantut ke Damak mengambil masa 30 minit. Di rumah Zul, kami berbual selama sejam dan terus keluar menghala ke Maran yang dijangka mengambil masa 2 jam dari Damak. Koi sengaja mengambil Jalan Jerantut-Temerloh, kemudian turun ke LPT. Tepat berkumandang azan maghrib, kami sampai di Taman Maran Jaya dan disambut mesra oleh rodonc koi Fendi a.k.a Bede Lubuk Paku. 

Setelah menghabiskan sepinggan lontong yang sangat lazat (biasanya koi kuranc minat), komeh pun solat jama' taqdim, kemudian menyambung santapan lemang yang sangat-sangat menarik minat koi.  Menurut Pak Mahmud, pak mentua Fendi, lemang ini resipi istimewa beliau. Walaupun dibakar semalamnya, kulit keliling lemang tersebut tidak keras macam selalu, butir pulut tidak keras berbutir macam biasa. Mula-mula koi syak dia rebus dulu, tapi pak Mahmud menegaskan yang beliau tidak berbuat demikian. Maka, bermulalah sesi mengambil tips membakar lemang cara Raja Lemang Maran (gelaran ni koi yang bagi, sebab adik koi yang tak minat lemang pun kata sedap amat lemang dia). Komeh mencari pen dan sehelai kertas kosong untuk mengambil nota. 

Resipi Lemang Pak Mahmud Raja Lemang Maran


Bahan-bahan:

Beras pulut 1 gantang (3 gantang bersamaan 2 kilo, macam 2 batu = 3 kilometer jugek la kuikui)

Santan mesin di kedai, 1.5 kilo
Air dan garam secukup rasa, dicampur dengan santan, jangan terlalu cair, jangan terlalu pekat
Daun lerek untuk melapik pulut di dalam buluh. Lihat gambor di bawah.
Daun ini biasa ditemui di ladang getah. Bila dibakar dalam buluh lemang, baunya memang sedap. Gambor dirembat dari blog shahaimi.blogspot.com kuikui
Daun lerek yang telah dipotong dari pokoknya, tangkainya dibiarkan panjang


Proses menggulung daun lerek dan memasukkan gulungan ke dalam buluh. Amaran: Jangan potong ruas buluh pendek seperti dalam gambar ini, sila rujuk ilustrasi koi di bawah kuikui
Gambor-gambor dirembat dari blog KRT Taman Maran Jaya, kebetulan pulok demeh ada gambor ni.. Gambor yang koi ambik ander dalanc henpon tua koi, bluetooth tak jalan pulok kuikui Terima kasih KRT Maran Jaya.

Buluh lemang, takde buluh bukanla lemang namanya kuikui
Mula dengan pemilihan buluh. Jangan pilih buluh yang sangat muda. Sebabnya? Buluh muda sangat basah. Menurut Pak Mahmud, kita kerugian masa dan haba awal kerana haba dihabiskan untuk mengeringkan buluh sebelum haba betul-betul sampai ke beras pulut.

-buluh dipotong, dengan kelegaan 5-6 inci dari ruas bawah. Ini supaya pulut yang berada di bawah sekali tidak berada terlalu jauh dengan api. Sila rujuk rajah di bawah.



Langkah-langkah:

i) Beras pulut direndam selama 3 hingga 3 setengah jam dalam santan yang telah 
dicampur dengan air tadi.

ii) Toskan air, tetapi jangan terlalu kering, nanti susah nak masukkan pulut ke dalam buluh.
iii) Masukkan daun lerek yang digulung sedikit ke dalam buluh. Rujuk gambor di bawoh.


Lihat gulungan daun lerek di atas. Tercokeng tangkey weh, jangan potong, banyok gunenye weh kuikui Gambor ini juga dirembat dari blog KRT Maran Jaya.


iv) Masukkan pulut sedikit demi sedikit menggunakan pulut. Hentak pangkal buluh dua kali dengan perlahan bagi setiap 3 atau 4 sudu pulut. Ini untuk mengelakkan pulut tidak sampai ke pangkal sewaktu diisi, tetapi apabila diisi santan akan melurut ke pangkal dan tinggal sedikit. Jika ini berlaku, sangat sukar kerana santan telah masuk ke dalam buluh, paras pulut tidak diketahui dan jika hendak diisi semula, santan terpaksa ditoskan semula.

v) Nyalakan api dan sebaik sahaja api besar didapati, susun buluh lemang yang telah diisi dengan pulut. Tuang santan hingga melebihi suku inci paras pulut. Kawal kedudukan buluh supaya tidak hangit atau terbakar.

vi) Tambah santan dua atau 3 kali lagi apabila pulut dilihat mengering. Menurut Pak Mahmud, tempoh membakar tidak sepatutnya melebihi 1 jam dengan cara ini. Jika kita sudah betul-betul mahir, hanya setengah jam diperlukan.

vii) Satu perkara penting ialah, bakar lemang pada siang hari supaya kedudukan buluh dapat dikawal dengan lebih baik, beza buluh yang agak pudar warnanya apabila telah didiangkan dapat dilihat dengan jelas berbanding dengan buluh sebelah yang belum didiangkan. Pada waktu malam, memang sangat sukar. Putarkan kedudukan buluh pada sela masa 10 minit atau kurang sedikit, bergantung kepada warna buluh. Apabila sudah dua atau tiga kali membakar lemang, makin senanglah kita menentukan sela masa putaran buluh.

viii) Api perlu dipastikan sentiasa agak besar dan menyala, pulut yang sudah direndam sebelumnya agak senang masak berbanding pulut yang belum direndam. Yang penting, jarak buluh mesti sentiasa dipantau supaya tiada buluh yang hangit. Jarak ruas yang tinggi (5-6 inci) juga membantu mengurangkan masalah pangkal buluh tidak masak dengan baik.

Mengikut pengalaman koi, membakor lemang ni minimum 3 jam setengoh, tu yang tak daya kering sampei ke tulang koi rasa, dah la bulan pose. Tiap kali membakor, abang sulung koi encik Zaidi lah yang lama menunggu api, komeh lari tido bawoh tangga kuikui
Mana tak jadi 3 jam 4 jam weh.. komeh bakor kayu sampei tinggey bara, baru bawok turun lemang, susun mmolek, berdiang sungguh la weh.. kononnya nok masak slow and steady, tak daya la weh kita pose, kala membakor untuk raya haji tahan la jugek kuikui


Contoh cara memutor batang lemang. Tapi jangan potong pendek ruas, karanc payoh nok masak pulut di pangkey tu weh kuikui

ix) Cara untuk memastikan lemang telah masak ialah dengan mencucuk lidi bersih yang baru diraut ke dalam lemang, terus hingga ke pangkal. Kala rasa lidi tercucuk butir-butir, belum masak lagi la tu. Kala lancorrr je sampei ke bawoh, cantek amat dah la tu kuikui

Satu lagi kelebihan besor lemang daun lerek berbanding lemang daun pisang ialah kita tidak perlu membelah buluh lemang untuk makan. Haaa..pelik dak? Mende ke tidoknye..wokme tarik je tangkai pelepoh daun leret te, pulut yang terbungkus dalam daun canteeek je keluor dari buluh, memang menarik amat weh..sebak tu koi kabor tadi jangan potonc tangkey te kuikui

Lagi satu, apabila lemang telah masak, hentakkan pangkalnya ke tanah lima enam kali sederhana kuat. Pasey pulok kene buat gitu? Haaa.. bila wokme potong isi lemang te, takdok la berderai-derai.. Isi lemang akan padat dan cantik apabila dihidangkan kepada tetamu...

Koi ni membakor lemang dulu belajor dengan oranc perok, almaklumlah komeh ni keturunan kedoh, lemang kurang popular di kedoh, ketupat tiga segi daun palas je yang mayshurnya..
Ye la... Kelantan kan sepupu Kedoh dan adik-beradik terengganu..zaman sekarang ke Kedoh dengan Kelantan rasa terlalu asing, pada hey tu lah laluan masing-masing berulang-alik mencari rezeki, belajar agama atau menyambung silaturrahim sejak zaman dahulu kala lagi..lajok ke Patani, ke Acheh lagi...

Okla..
setakat ni dulu catatan koi kali ni..

Moga hasrat Pak Mahmud Taman Maran Jaya supaya ilmu beliau dapat dipanjangkan ke generasi akan datang dapat dicapai dengan asbab blog koi yang tidak seberapa ini..
Terima kasih daun keladi kepada Pak Mahmud, Fendi dan keluarga yang tidak kedekut langsung ilmu, malah begitu ikhlas menyampaikannya kepada komeh.. Tahun depan mungkin tips buat roti canai pulok, dan ambik sikit je baru ni.. kohot amat dah komeh masa tu.. kuikui

Ma'assalamah wa ilal liqaaaa'..


12 ulasan:

  1. Assalam' rodong,
    maaf laa baru nie koi berhal sgt, xdpt nk berjumpa.

    BalasPadam
  2. Alaikumsalam rodonc..
    Takde hey weh..koi pahanc orang anok kecik ni weh..
    Aok settle dulu hey anok2 te..
    Ander rezeki kite jumpe jugek nanti :)

    BalasPadam
  3. Hebat tuan. Lama dah tak makan lemang buatan sendiri. Semua makan lemang tepi jalan.

    BalasPadam
  4. Pokli..

    Sekala-sekala kena membakor jugek.. supaya anok2 tahu adat melayu menyambut raya..bukan berfacebook, menonton astro atau bermain game..
    tak gitu? kuikui

    Apapun, koi amat berterima kasih atas segala post pokli selama ini, termasuk teh tarik arab tu, hampir setiap 2 hari sekali isteri koi akan buatkan untuk koi..jadi favourite baru pulok hehe

    BalasPadam
  5. Nizam,
    Trey la sekali bakor weh di gelangi..
    koi datang pagi ngantor buluh kemedian pukul 6 petang koi datanc ambik lemanc..
    okeh? kuikui

    BalasPadam
  6. Don...agok2 aok la...ande ke daun lerek te juei di pasor...time nok raya la...kala hari biasa memanc la xdok rasanya...

    BalasPadam
  7. Az..pasor maran ander la gamoknye..

    Alah..aok turun je la kebun getoh di Chenor te..melambok.. kebun getoh kg awoh koi rasa takde..maroh ke pengureh Felda la kala pokok lerek pun subur dalanc ladanc kuikui

    BalasPadam
  8. Resepi turun temurun ni.
    Terima kasih kerana kongsikan resepi ini buat generasi muda ini.

    BalasPadam
  9. mana boleh dapat daun lerek ni. nak anak pokok utk tanam

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tuan Annon, dalam kebun getoh di Maran melambak. Dulu Kome nampok banyok di kampung Awah, ketnye kampong Awoh pun le ning tanam sawit, Payoh dah la nok jumpenye

      Padam

Komen ke komplen ke koi takdok masaaloh..kuikui