Sabtu, Ogos 29, 2009

Dari Beranang, hendak ke Pahang..singgah Jelebu beli daging panggang..

Assalamualaikum kaum keluarga dan rodoncs semua...

Hari ni koi Insya-Allah pulang ke Pahang berpuasa bersama bonda tercinta..
Wokme lalu la Highway Karok mesti bersesok mahanc berenga..
Rodonc koi Mat Yunuh Chendering pun lalu situ juga..
Perantau dari 3 negeri balik kampung machanc biaser.. ..

Koi dari Beranang, lalu Pekan Lenggeng, Negeri Sembilan.
Kemudian ambil arah Jelebu, lintas Pekan Kuala Klawang.
Rentas Daerah Jelebu ambik aroh Simpang Durian.
Masuk sempadan Pahang di Simpang Pelangai, kawasan Tok Nan.
Ambik arah Bera, lintas rumah Fadhlurrahman.
Jalan terus lagi sampei traffic light besor bawoh jembatan.
Ambik kiri keluor terus ke Jalan Maran..

Ambik aroh Kg Awoh, masuk jalan Jengka.
Lintas Bandor Pusat, ambik aroh Gelangi 2.
Sampei Gelangi harap2 sebelum berbuka..
Ddebor weh nok tahu mok koi masok mender?

Jumaat, Ogos 21, 2009

Ramadan Q&A: Kalau-kalau ada member yang bukan Islam tanya..

Ramadan Q & A

Diambil dari laman, Portal Islam milik orang-orang Arab yang berhijrah ke Amerika, berpengkalan di California, USA.

Kala wokme nok baca persediaan dan amalan ramadhan, sila ke, sangat menarik dan penuh pengisian.

Yang ni pun koi tamboh skek dengan ayat mudah supaya demeh yang belum Islam tu paham..

Ramadan Awareness

Following are some general questions that have been addressed regarding Ramadan & Fasting. Ramadan is the most significant month in the Islamic calendar.
More information is available at the
Ramadan Information Center. For additional information you can contact

Q: Who Must Fast?
Fasting is compulsory for those who are mentally and physically fit, past the age of puberty, in a settled situation (not travelling), and are sure fasting is unlikely to cause real physical or mental injury.

Q. Why do Muslims fast?
Fasting is common in many religions. The Qur’an, the revealed text in Islam, says in chapter 2 verse 183 (Surah Al-Baqarah ayah 183), "O you who believe, fasting is prescribed for you as it was prescribed for those who were before you, in order that you may learn piety and God Consciousness (Taqwa)".

Q: Are there any exemptions from fasting?
Some of these exemptions are optional.
Children under the age of puberty (Young children are encouraged to fast as much as they are able.)
People who are mentally incapacitated or not responsible for their actions
The elderly
The sick
Travelers who are on journeys of more than about fifty miles
Pregnant women and nursing mothers
Women who are menstruating
Those who are temporarily unable to fast must make up the missed days at another time or feed the poor.

Q: Is fasting just about not eating and drinking during daylight hours?
Despite what many may think Ramadan is just not about restraining from food and drink. Muslims must also refrain from things such as verbal abuse, fighting, eavesdropping, backbiting, lying and slander as these acts render the fast as worthless. In essence Muslims must be model human beings during the fast. The act of abstinence is not meant to starve you; it is an act of worship like prayer. It enables people with plenty to empathize with those who have very little in this world.

***My comment: Lots of friends asked on why do we have sahur, the little meal before the Subh prayer (Before around 5.45 a.m here in Peninsular Malaysia) as you won’t be that hungry to reach 7 ++ pm when we finish fasting for the day. Firstly it’s not the issue. Anyone who had breakfast even at 9 a.m. will still feel hungry at 1 p.m. because that’s the biological clock. Actually abstaining from water, meal, sex (only during fasting to married couple and remains never to do it for unmarried ones) and other things that invalidate fasting is to built patience, empathy and taqwa, a concept of keep out of everything forbidden by God and do whatever is instructed by Him, the Most Beneficent, the Most Merciful. So Ramadhan comes every year as a yearly refresher course to achieve taqwa.

Bazaar ramadhan is for sure has nothing to do with it..hehe. I’m amazed to see people walking with lots of food and drinks as if there will be a “vengeance feast” at dusk. Ramadhan should be the month that we give more alms to the poor and disabled not to weirdly put on more weight. J
Every night during Ramadhan, there are Tarawih prayers held in mosques and suraus after Isya’ prayer (+-8.40 pm) and normally end at 10 p.m. Then some would remain at the mosques to recite the Qur’an and perform other prayers. It is because this is the Holy and Blessed Month (Ramadhan Kareem, Ramadhan Al-Mubarak). Muslims will try to benefit spiritually from this very special month as every good thing is rewarded greatly by God.

Q: What do Muslims believe they gain from fasting?
One of the main benefits of Ramadan is an increased compassion for those in need of the necessities of life, a sense of self-purification and reflection and a renewed focus on spirituality. Muslims also appreciate the feeling of togetherness shared by family and friends throughout the month. Perhaps the greatest practical benefit is the yearly lesson in self-restraint and discipline that can carry forward to other aspects of a Muslim's life such as work and education.

Q: Why does Ramadan begin on a different day each year?
Because Ramadan is a lunar month, it begins about eleven days earlier each year. Throughout a Muslim's lifetime, Ramadan will fall both during winter months, when the days are short, and summer months, when the days are long and the fast is more difficult. In this way, the difficulty of the fast is evenly distributed between Muslims living in the northern and southern hemispheres.

Q: How can non-Muslim co-workers and friends help someone who is fasting?
Employers, co-workers and teachers can help by understanding the significance of Ramadan and by showing a willingness to make minor allowances for its physical demands. Special consideration can be given to such things as requests for vacation time, the need for flexible early morning or evening work schedules and lighter homework assignments. It is also very important that Muslim workers and students be given time to attend Eid prayers at the end of Ramadan. Eid is as important to Muslims as Christmas and Yom Kippur are to Christians and Jews. A small token such as a card (there are Eid cards available from Muslim bookstores) or baked goods given to a Muslim co-worker during Eid ul-Fitr would also be greatly appreciated. Hospital workers should be aware that injections and oral medications might break the fast. Patients should be given the opportunity to decide whether or not their condition exempts them from fasting.

Q: Do people normally lose weight during Ramadan?
Some people do lose weight, but others may not. It is recommended that meals eaten during Ramadan be light, but most people can't resist sampling special sweets and foods associated with Ramadan.

Q. Isn't it difficult to stay without water?
Abstinence from water for a few hours during the day has not been shown to be adverse to health. The body has its own water conservation mechanism. According to some studies a person can survive for 4 to 7 days without any water in 90o F / 32.2o C temperature.

Q: What happens at the end of Ramadan?
The end of Ramadan is celebrated by the Festival of Eid ul-Fitr ("Festival of Fast-Breaking") and special prayers at the end of Ramadan. Eid begins with special morning prayers on the first day of Shawwal, the month following Ramadan on the Islamic lunar calendar. It is forbidden to perform an optional fast during Eid because it is a time for relaxation. During Eid Muslims greet each other with the phrase "taqabbalallah ta'atakum," or "may God accept your deeds" and "Eid Mubarak" (eed-moo-bar-ak), meaning "blessed Eid."

Ramadan Information Center
For additional information you can contact

Khamis, Ogos 20, 2009

سلامت مڽمبوت رمضان1430

السلام عليكم قوم كلوارڬ دان رودوڠ..

كوي مڠوچڤكن سلامت مڽمبوت رمضان دان برڤواسا، سرتا برعباده سبايق-باءيقڽ دالم بولن يڠ ساڠت مليا اين.

سموڬ اونيۏرسيتي رمضان داڤت منديديق كيت منجادي انسان يڠ درضأي الله دان رسولڽ سرتا داڤت مڠهيدو باو شرڬ، منجادي ميدن لاتيهن اونتوق كيت بردڤن دڠن بيسيكن شيطان سڤنجڠ تاهون.
همبا دعاكن كيت سموا برجاي

الله اكبر

Rabu, Ogos 19, 2009

Oklah hari ni koi bercakap hal H1N1..!!

Assalamualaikum kaum keluarga dan rodoncs...

Salahkah aku?
Mengatakan mereka kaki bangku..
Atau otak mereka beku..
Lebih beku dari air batu..
Semuanya rakyat ini dan itu..

Padahal kerajaan tiada membantu..

Kalau Scorpene boleh dipalu..

Topeng percuma tak bolehkah satu?

Jangan ingat virus malu..

lubang hidung PM tak ingin diserbu..

atau juga anak-cucu..

Jangan dah kena baru nak tahu..

Bila muka dah naik biru..

Terkulat-kulat tersedu-sedu..

Setakat kawal harga memang tak padu..

Topeng sebulan nak beli tak mampu..

Bolehla tahan kalau seminggu..

Belum masuk ubat Tamiflu..

Aduhai kerajaanku..

Inilah bahana H satu N satu..

Nabi dah pesan dari dulu..

Haram dan najis tak boleh sappedu..

Kebetulan WHO kusebut who..

H1N1 maksudnya Haram nombor satu, Najis nombor satu..


Koi chalo duluuu...

Isnin, Ogos 17, 2009

Aku, Faridah dan Kopi..

Assalamualaikum kaum keluarga dan rodoncs..

Maafkan aku..

Tatkala semua berbicara selsema babi..
Aku bercakap soal kopi..
Di tanam di negara bersuhu tinggi..
Digilai oleh Markus, Raúl dan Johny..

Aku gagal memahami..
Kopi itu ditanam di sini..
Lempar ke bumi naiknya meninggi..
Tumbuhnya subur butirnya berisi..

Kalaulah watan bersatu hati..
Dunia kopi kita takluki..

Mungkin suatu hari nanti..
Suatu petang di Kota Gelangi..
Aku menghirup secangkir kopi..
Dibrew oleh Faridah si isteri..
Lalu-lalang berpuluh lori..
Sawit dan getah tidaklah lagi..
Kopi diangkut beribu guni..

Anak kampung bersenang hati..
hasil tanaman berkodi-kodi..
Bukan untuk Raúl dan Johny..
Semua kami pasarkan sendiri..
Ilmu kopi kami miliki..
bagaimana menggubah perisa lestari..
bagaimana bisa mengkonservasi..

janganlah terus-terusan menjadi..
seperti sehingga hari ini..
kita memugar hasil bumi..
mereka jua mencatur ekonomi..
Cameron Highlands milik pertiwi..
Pakar teh di negara Tory..
Kita menjual seringgit berpeti..
mereka pulangkan seuncang berpenny..

Tapi kenapa jadi begini?

Jawapan mudah tak perlu PhD..

untuk kita memahami..

Ilmu pengetahuan tak kita kuasai..

Dulu sana hadhari sini hadhari..

Kini 1Malaysia saban meniti..

Politik sampai ke lubang babi..

Bilakah kita hendak mengerti???


Sabtu, Ogos 15, 2009

Blues Untuk Rodong: Koi pening sebab makan ubat selsema

Assalamualaikum kaum keluarga dan rodoncs..

Koi sedang melayang-layang ekoran makan ubat selsema yang dikategorikan sebagai "drowsy" oleh Doktor Muhammad Ridha bin Abdullah.

Mula-mula komeh nok ambik ISBN untuk buku tersebut namun setelah berhadapan perkara-perkara yang boleh melambatkan proses percetakan, kome bercadang meneruskan printing dalam minggu hadapan ekoran permintaan yang sangat menggalakkan. Apakah bisa memecahkan tembok 1000 jilid seperti yang dicatatkan oleh Kacip?
Sama-sama kita tunggu dan lihat sambil beli kuikui..

Koi akan update sedikit teaser atau agent provocateur dalam blog Mediatransit jika koi masih siuman setelah selesai menaip entri ini.

Terima kasih.

Rabu, Ogos 12, 2009

Blog Media Transit telah dilancarkan!!

Assalamualaikum kaum keluarga & rodoncs..

Blog Media Transit, anjung persinggahan untuk para sasterasawan dalam pembikinan sambil minum kopi panas dan ubi kayu rebus di kala hujan telah dilancarkan dengan jayanya setelah koi selesai syif malam, malanc tadi..

Entrada pertama Media Transit ialah "Antologi cerpen Lipur & Lentang: Blues Untuk Rodong" yang disesarkan oleh koi. Rahimin, Alif dan Firdaus a.k.a John Doe akan turut menyerikan blog tersebut sebagai anjung mereka menyebarkan berita aktiviti serta berkarya.
Koi mewakili rodoncs Sang Sasterasawan Berempat menjemput rodoncs yang berminat menyertai aktiviti kami seperti penulisan buku seterusnya ataupun penggubahan lagu nasyid berirama indie ataupun yang ingin menulis buku secara solo atau separa solo bolehlah menghubungi kami di blog tersebut.
Tapi sekarang ni masih peringkat underground la. Insya-Allah bila rezeki bertambah Media Transit akan didaftarkan sebagai production house yang pelbagai. Hellemek, berangan pulak.

Sekian terima kasih.

Salam sastera dari koi untuk semua peminat sastera dan sains.

Ahad, Ogos 09, 2009

Antologi Cerpen Lipur & Lentang.. "Blues Untuk Rodong"..

Assalamualaikum kaum keluarga dan rodonc-rodonc semua..

Koi membuka kata mewakili seluruh penulis yang terlibat dalam pembikinan buku yang bersejarah dalam catatan Malaya atau sekurang-kurangnya Negeri Pahang Darulmakmur atau sekurang-kurangnya Daerah Jerantut, Maran dan Pekan atau sekurang-kurangnya sejarah diri kome sendiri..kuikui

Dengan sukacita kome mengumumkan penerbitan antologi cerpen "Blues Untuk Rodong" yang menampilkan 4 bloggers; Rahimin Idris dari Jengka 12, Maran yang kini menghuni Bandar Jerantut, juga penulis yang pernah memenangi Hadiah Sastera Utusan tahun berapa koi tak ingat..kuikui dan 3 penulis rookie Don Balon dari Kota Gelanggi 2 Jerantut, Alif Mikail dari Pekan & Mohd. Firdaus Mat Lazim a.k.a John Doe juga dari Kota Gelanggi 2.

Konsep buku ialah penceritaan kisah-kisah santai bebas tetapi masih tertakluk di bawah norma-norma Islam dan masyarakat Melayu.
Pada ketika ini, kami sudah sampai ke peringkat akhir penerbitan dan Insya-Allah penerbitan akan disempurnakan sebelum menjelang Aidil Fitri. Harga buku telah ditetapkan RM20.
Tempahan boleh dimulakan dengan memaklumkan kepada Penulis Berempat di ruangan komen atau chat box buat masa ini.

Kami akan melancarkan blog khas untuk buku ini pada minggu hadapan. Ruangan tempahan juga akan dibuka dalam blog tersebut. Terima kasih kepada 6 pembaca setia blog-blog kami yang telah menempah buku tersebut sejak kami menyepam inbox-inbox henpon mereka malam tadi dan pagi tadi..kuikui


Rabu, Ogos 05, 2009

Ikhtiar itu pelbagai..yakinlah kepada Allah!!

Assalamualaikum kaum keluarga dan rodonc-rodonc..

Koi sewaktu pulang ke Perak/Kedah/Pulau Pinang di mana saudara-mara koi hidup melata, koi telah diberi galakan oleh ayah sedara koi yang koi panggil Pakcik Jat. Nama sebenar Abdul Razak bin Mat Daie.

Kebetulan koi pun menanam pisang.

Bezanya pokok pisang koi telah beberapa kali diberi percuma kepada sang babi, kambing, lembu hatta sang monyet a.k.a Sang Rajuna Tapa..

Dalam entri Bahagian I Laporan Jejak Waris pun ada koi selitkan gambar beliau dengan hasil pisangnya.

Lepas raya ni, kabornya adik koi John Doe dengan rodoncnya Mat Cecep nok joint venture dengan koi mula menanam di tanoh koi di Jelebu, Negeri Sembilan.

Bolehlah bagi semangat sikit kepada koi dan kepada demeh...