Khamis, November 11, 2010

Masyair to, nehiiiin...




Selamat Pengantin Baru saudaraku Rahimin Idris..

Koi termasuk hari kenduri tu, baru kali kelima koi bersua muka dengan Rahimin Idris rodonc sejerantut sejengka koi ni..

Tapi perjumpaan kali keempat pada maghrib selepas beliau akad nikah di Bukit Dinding paling istimewa sebab dia baru 2 jam lebih bergelar suami..

memang koi tengok beliau ceria all-out. Koi tumpang gembira tak terkata. Sayang tak sempat makan malam di sana. Ada urusan di Kota Gelangi.

(Lah..sedang koi menulis entrada ini, dapat pulok sms dari beliau. Betullah teori "mind fax" fadzilah kamsah..)

Apapun, koi ucap Selamat Pengantin Baru kepada Rahimin dan isteri, moga dirahmati dan diberkati di dunia dan akhirat, dan dikurniakan zuriat yang menyejukkan mata dan jiwa.. Ameen..

*p/s gambor Rahimin koi rembat dari FB echanc kuikui

Isnin, Oktober 18, 2010

"Misteri Mimpi Ayam"..satu ulasan karya oleh Don Balon de la Palma



Assalamualaikum rodoncs dan kaum keluarga..

Semalam hari minggu. Rodonc koi Rahimin Idris telah maju beberapa tapak dengan terbitnya cerpen beliau di Mingguan Malaysia semalam. (Klik link untuk baca) Biasanya sajak sahaja. Sebaik sahaja menerima sms dari beliau koi terus teruja untuk mendapatkan senaskhah akhbar yang jarang koi beli ini.

Sebaik sahaja pulang dari menziarahi sepupu koi, koi terus ke rumah kakak ipar koi untuk tumpang baca cerpen tersebut kerana akhbar tersebut telah kehabisan di kedai.

Koi tumpang bangga kerana rodonc koi berjaya menembusi bahagian cerpen utusan pula!

Pengenalan:

Koi mula tersengih bila membaca perenggan pertama, ekoran terdapatnya perkataan "telepon genggam" yang kerap beliau gunakan untuk merujuk kepada
teléfono móvil.
Seterusnya koi dapat membaca kisah yang ingin dipaparkan beliau. Pengguna memboikot beli ayam. Pada mulanya koi menyangka kerana harga ayam yang mahal, tetapi setelah diulang kembali, nyatalah atas sebab lain kerana pada perenggan kedua, peniaga ayam ingin memberi diskaun namun pembeli tetap tidak "hingin" membelinya.

Bagi koi, Rahimin Idris ialah seorang penulis muda yang kreatif dan tidak ingin akur kepada arus semasa penulisan cerpen. Bak kata pepatah koi "Asyik melihat batik Jawa, indahlah pula batik Jengka". Beliau bukanlah jenis penulis yang cuba mempersona khalayak pembaca dengan kata-kata bombastik yang menyebabkan pembaca terselak-selak Kamus Dewan dan Kamus Besar Indonesia. Bukanlah juga beliau orang yang mencintai nama-nama bandar di Iran dan Azerbaijan. Jauh sekali jenis yang memetik istilah-istilah dari kitab-kitab Fiqh mahupun hikayat Tun Seri Lanang. Beliau orang yang bermain kosa kata marhaen, dengan gaya bahasa yang ligat dan anggun.

Corpus:

Rupa-rupanya, masyarakat Malaysia dalam cerpen ini tidak membeli ayam kerana mereka didatangi mimpi aneh setiap kali makan ayam. Turut disentuh oleh Rahimin yang mungkin mimpi tersebut disebabkan oleh syaitan atau mungkin juga Allah ingin memberi pengajaran kepada golongan kapitalis ayam. Turut dipaparkan bagai mana pihak industri iaitu Persatuan Penternak dan Peniaga Ayam Nasional (PPPAN) merayu ganti rugi dari kerajaan sewaktu tersepit, sedangkan sewaktu kaya demeh makan sorang, langsung tak peduli kepada masyarakat. Bila terhantuk, masyarakat yang kena tanggung makan minum demeh, echeh..boleh belah la wei..

Mael Sabri dan Menteri Tani dan Ternak turut disentuh dalam karya ini. Terbelahak gamoknya beliau di Bera ehh di KL gamoknya..

Penutup:
Koi melihat karya ini sebagai sebuah karya yang amat bertenaga dan mampu mengajak manusia Melayu dan Malaysia berfikir tentang kapitalisme, samada kapitalisme ayam atau apa sahaja jenis kapitalisme, hatta politik sekalipun. Yang mahu berfikir je la.. yang masih nak menjadi fanatik U.N.K.O atau parti playboy tua atau parti elitis India...tak kurang sebagai peringatan kepada fanatik
parti chauvinis, parti kos rendah atau Parti Ikut Saja..
Ingatlah perjuangan, jangan jadikan kuasa sebagai maltlamat akhir!!

Bravo Rahimin!!!
Syakilllaaaa,aaa,aa,aaaaaaaa .... ooowwwwhhh...

Selasa, Oktober 12, 2010

Babi HARAM komeh tok makan, arak HARAM komeh tok minum, rokok HARAM komeh BAHAN semachanc..!!


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh..

Kaum keluarga dan rodonc-rodonc yang dikasihi di dunia dan akhirat..

Bacalah petikan artikel Syeikh Dr. Abdul Basit Bin Haji Abdul Rahman, a.k.a Abu Anas Madani mengenai rokok itu sebenar-benarnya HARAM!
Mengapa liat mahu berhenti?
Ohh..kerana kerajaan tak haramkan.. ohh..nanti kerajaan yang kena jawab kepada Allah di akhirat nanti..
Jawab la gitu kepada Allah..

Allah bukan bodoh..malah Al-'Aleem, Al-Ghoniyy Al-Hakeem.

Berikut ialah Artikel Syeikh Dr. ABHAR (bukan adik-beradik dengan UZAR walaupun kedua-dua anak Abdul Rahman dan kebetulan pula kedua-dua ulama' yang paling koi dan Malaya kagumi pada ketika ini bersama Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri) yang menerangkan mengenai perkara ini.

Semoga Allah memberi hidayah kepada semua perokok untuk berhenti dari kefasikan merokok dan semua bukan perokok menjadi Mukmin sejati.

Ameen.

Isnin, Oktober 11, 2010

Ya Syeikh, banglo misti ada Ferrari.. baru rumah berseri-seri..

Assalamualaikum rodonc-rodonc dan kaum keluarga..

Suatu petang yang sepoi-sepoi bahasa di Kampung Bukit Lada, Maran...

Mat Jenal: Ustaz Romeli ke Mekoh lagi ke weh tahun ni?

Brahim: Ah ye aok, doh dia mbawok oranc, mende ker tok gi nyer?

Jidin: ntohnye aok Jeney..paseynye weh? Aok nok kirim buoh kurma setandan ke mender? Ke aok kirim anok benih nok tananc di hutan simpan pusaka aok te? kuikui

Mat Jenal: Koi pepoh jugok ni karanc.. Saja jer la tanyer.. tahun lepaeh tukor Hondo Odesi, tahun sebelunc tu bbesor rumoh..tahun ni mende la pulok...

Brahim: lah! Yanc aok sakit ati pasey? Doh dia ada ilmu, sebak tu la demeh panggey dia mbawok oranc.. takkan nok panggey aok.. baca doa iftitoh pun tercungak-cungak machanc baca talkin kuikui

Jidin: betul amat tu Brahinc.. oranc kita ni berabih sikit hey agama tak mboh lalu.. kala bayor astro bulan-bulan 70 ringgit senyunc je...

MatJenal: ye la..koi sedor diri koi saper.. tapinya tok sedakla.. koi nampok machanc jadi peluanc buat duit pulok haji le ni.. Ntoh ikhlas ke tidok niat demeh bawok oranc..
Sekali gi beratus ribu syeikh untung.. cukup 10 tahun kira jutawan haji la demeh kuikui


Brahim: Aok jangan buruk sangka gitu.. berdosa.. Itu hanya Allah yang tahu... demeh tu menggunakan ilmu demeh untuk membantu jemaah kita menunaikan rukun islam kelima.. setakat dia ambik pat lima ratus soranc sebagai sedekah takde heynye..janji ibadah kita sempurna..

Mat Jenal: Ayoh aok gi dengan pakej ari tu dok Brahinc?

Brahim: Ho'oh..paseynye?

Mat jenal: Bukan dia ke bising bayor puluh-puluh ribu hotel machanc mender la.. Bas machanc bas Leng Huat la... makanan machanc makanan asrama sekoloh Maran dulu la..

Jidin: bete..bete..bete.. Dia kabor bila komplen syeikh kabor .."saborr...ini ujian Allah.." kuikui

Brahim: Aok sokonc koi ke Jeney ni Jidein?

Jidin: koi sokong England kuikui

Khamis, September 23, 2010

Patani, negeri Melayu Islam yang dilupakan Islam Melayu sendiri..

:: Patani ::

Link kepada PULO
(Koi bukan ahli PULO, cuma dengarlah rintihan saudara seagama dan sebangsa dengan kita)

Geographical Location:
Patani is located between the two latitude lines 5˚-8˚ on the north of the equator in middle of South-East Asia, Malay peninsula comprising nowadays of : Malaysia, Singapore, Indonesia, Brunei and Patani, it is part of the Malay islands, bordering Malaysia from the south, Thailand form the north, Indian Ocean form the west and China sea ( Pacific Ocean ) form the east.




Its area before the Thai occupation is: 50,000 square mile. However, in the present time, there is a struggle to liberate its occupied area 16,000 square mile.
It is comprised of four main states : Patani, Yala, Naratiwat and Stol, in addition to half of Songkhla state. The remaining area is inhibited by a lot of Thai immigrants sent by the Thai government and were settled there to put a pressure on the Patani people to compel them and increase number of Thai Buddhist in these states.

Climate & Land:
Its climate is generally of the tropical zone climate: seasonal rain, fertile land, thick forests covering wide areas, full of large teak trees; one of the best quality and stronger wood kinds, bamboo, coconut palms and other forest production and farm of crops and fruits.

Population:
People of Patani are historically and racially part of the Malay people. According to latest statistics, they are about six million person.

Religion:
Most Patani people are Muslims; there are about 80% of the population, while other 20% are intruders and strangers. So, Muslims were 100% in Patani before those settlers from Thailand came in. A huge number of Muslims are all over in Thailand; their origin is from the captives; taken from Patani by the Thai armies when they invaded it.

Language:
Patani people speak Malay language like all the countries in South-East Asia such as: Malaysia, Indonesia, Singapore and Brunei because there is a very deep historical bound among them all. In addition to their Malay nationality, we considered as a title of the Patani Muslim people. Their language is written in Arabic letters and added some additional letters to be suitable according to their language.
However, Thai government made learning and knowing Thai language an obligatory condition for getting any job or governmental office. They also tried to teach the Malay language, since caring about language is tightly connected to the nation caring about its nationality and future. The language is the nation’s national heritage and the culture's identity which is a supreme need for humanity, hence, when language vanishes from existence nationality, consequently will vanish as well. Since language embodies nationality especially in Patani where any person is Malay race will certainly be Muslim, because Malay people has a deep original relation with Islam.

Spreading of Islam in Patani:
Islam entered Patani in early stages through the merchants who came from the Arabic peninsula across south India to Malay Island. It spread throughout it during the 5th Alhijra century till the country was under the Muslims’ leadership. During the fifteenth century A.D., an Independent Islamic State was established in Patani. This was the foundation for Patani Muslims. They all follow firmly the Islamic traditions and habits.

Economy & Main Crops:
Although Patani is a small state, nevertheless, it is one of the richest states in its region. It is rich with its natural and mineral fortunes such as tin, gold, natural rubber, wood, coconut, rice, fish, oil, natural gas and many others. The national income of the mentioned four states exceeds 35% comparing with the general income of all Thailand which comprises of 71 provinces excluding Patani, especially when it recently is discovered the new excavation of petroleum and natural gas wells in Patani coasts.
That is why Thailand government endeavored and exerted its best whatever it cost to possess and hold Patani tightly, thus it defends its affairs with all military and political ways and by settling the Buddhist people in it so to make them the majority of its population.

Historical Background of Patani Case:
Thailand attempted to occupy Patani since 1603, but Patani Muslims withstood and confronted such Thai-Buddhist attacks. Afterwards, Thailand government made many several attempts to intrude Patani. In 1786 Patani was under their control. It became a subordinate state that pay taxes to the Thai Kingdom. But many Patani revolutions erupted to liberate their land. The furious was the one erupted in 1822 and failed before the Thai forces attacks which spread on the Muslims’ land to destroy their house, devastate their lands, killed a great number of them, executed violence actions against the Patani Muslim people, violated their legal rights and raped their Muslim women. They also eliminated and abolished Islam’ sacramental rituals and places such as destroying mosques and religious schools and many other violence actions. In addition, thousands of the Patani fighters and civilians were taken to the Thai capital (Bangkok) walking barefoot, chained feet, and tightly tight with iron and bamboo in their feet and ears. That is why we can see till today a big number of Muslims in Bangkok originated to these Patani captives carried by the Thai armies when invaded Patani. Since then, the Patani revolutions against the Thai occupation never stop.
In 1902, Thai government eliminated the domination of the Patani sultans and the taxes to make it directorates or province under its domination directly subjected to it and announced that Patani is part of Thailand after conducting a contract with the British in 1909.

Attempts Made for Patani Liberation:
Since 1948 many frequent attempts, peaceful solution suggested by the people and the armed groups and liberation fronts in Patani were made to get their rights back from the Thai-Buddhist occupation to get the full right of liberation and independence. This struggle materialized in the violent armed confrontations for going on the strife. But the Thai government arrested the leaders of these movements and groups to practice cruel and brutal genocide against the Patani people.
Today, there are several liberation movements in Patani. One of the most popular movement in Patani is “ Patani United Liberation Organization”(PULO). The most important goals is to resist the Thai-Buddhist actions aiming at exterminating Islam and Muslims. There is also the appearance of the Patani students’ revolutionary movement, which is called “The General Union of the Patani Revolutionary Students”. It is a squad among the Patani revolution squads, which undertakes to organize the students’ revolutionary action and search for cooperation methods with liberal students’ organizations for fighting the occupation, imperialism and Zionism.
Patani movement considered the Zionism entity one of its biggest enemies due good diplomatic relations between Israel and Thailand, as Zionism support the Thai government with all intelligence to devastate Islam and Muslims in Patani.

Thai Government Policy towards the Patani People:
Thai government settled a lot of Buddhists in Patani to decrease Muslims number. It gave them the right of settlement to weaken the Patani people economically and socially. It governed the education, spread the Thai language instead of Malay language, isolated Patani from the outside world, prohibited international journalists from publishing and announcing the Patani case and considered it an interior problem which the international law not allowed to interfere in, spread the Buddhist temples in the Muslims’ region to convert them into Buddhist areas and changed the places’ name and the names of Muslims persons.

Current Situation in Patani:

Observers see that Patani people are oppressed and that Muslims are inferior to the Thai people in treatment. Muslims are not given sufficient chances of education, learning and their material state is weak. Also, they have only limited chance in official jobs in governmental staff. All that caused several problems to Patani Muslims, although Muslims do not suffer today religious problems relating to conducting their religious rituals which confronting many Muslim minorities across the world.
After all, Patani people will one day get back their raped rights sooner or later with the support of the whole independent people, Muslims, and Arab Nation in all over the world.

History of Kelantan 1890-1940-Edisi Terbit Semula kuikui..

Assalamualaikum rodonc-rodonc dan kaum keluarga..

Mender cerita pulok koi cerita pasey Kelantan pulok malanc ni?
Koi anok Pahanc!

Walaupun daroh (read DNA) koi memang DNA Kelantan/Patani/Kedah (KePak) namun kasih koi tetap pada Pahanc.. koi membayi,membudok,meremaja di Inderapura, kalau ada yanc mempersoal meh sini koi jentik bulu hidung..

Bagaimana bisa kasih dan setia tumpah ke Langkasuka? Namun atas dasar silaturrahmi gue jejaki jua.. kasih sesama Islam itu paling utama..
Perjalanan mencari diri koi teruskan jua..

Bulan April 2010 baru ni koi telah membeli secara online sebuah buku ataupun lebih tepat disebut monograf terbitan Malaysian Branch of The Royal Asiatic Society (MBRAS) yang berjudul "History of Kelantan 1890-1940" hasil susunan Shahril Talib, sekarang profesor di UKM. Koi telah meneliti buku tersebut yang mengisahkan pergolakan dan suasana pemerintahan/masyarakat Kelantan dalam tempoh 1890-1940.

Perebutan takhta yang tak kunjung padam, cara pemerintahan, campur tangan Siam, aktiviti ekonomi serta fakta menarik kewujudan negeri-negeri Melayu Legeh dan Rahman (Reman) yang telah hilang dari peta Semenanjung Tanah Melayu sekarang. Legeh meliputi sebahagian Jeli sekarang hingga ke dalam sebahagian wilayah Melayu Yala (Jala) sekarang. Rahman pula meliputi utara Kuala Kangsar, Lenggong, Grik hingga masuk ke sebahagian wilayah Melayu Yala (Jala) sekarang.
Dari Rahman inilah datangnya Raja Muda Rahman, Long Gaffar yang menjadi Raja Kelantan sewaktu Kelantan dikerat dua, Kota bharu & Narathiwat di bawah Long Yunus (Sultan sekarang dari keluarga ini) dan Pasir Puteh, Machang,Kuala Krai di bawah Long Gaffar. Kenyataan ini disokong oleh Gabenor Siam di Kelantan pada tahun 1905, W.A. Graham, seorang rakyat British yang menulis dalam bukunya "Kelantan: A state of the Malay Peninsula" yang mengatakan:

The victorious Jangut thereupon proceeded to subdue the whole State, which labour he accomplished with comparative ease with the guns and men brought from Tringganu by General Wan Jaffar, pushing his frontier a good way east and northeast into territory which was recognised as belonging to Patani. He then built a new capital on Pulau Saba, an island in the Kelantan river, which has since been entirely washed away by floods, established Wan Jaffar (Long Gaffar-ed) as feudatory Raja of the eastern part of the State with his capital at the village of Limbat, and lived as acknowledged ruler of Kelantan for seventeen years. A nominal subjection of Kelantan to Tringganu, which appears to have prevailed since the invasion of Jangut, disappeared at this time, the two States being henceforth recognised by Siam as on an equal footing though His Majesty Phra Pradiyut did not then confer upon the Raja titles equal to those enjoyed by the Sultan of Tringganu. The fortunes of Raja Wan Jaffar's sub-State are soon told. After a long reign he died and was succeeded by his son and grandson in turn, who both took the title of Rajah Limbat. The last Rajah Limbat was succeeded by his son Raja Slia(Long Mansor), who found himself, on coming into power, in a position of practical independence, the suzerainty of Pulau Saba or Kota Bharu, as it had then become, having through intrigues at Court been so weakened as to be almost a dead letter. Raja Slia, however, soon got into trouble, for, following in the footsteps of his great-grandfather the general, he became involved in the politics of a foreign State. He extended hospitality to one Bahman, Orang Kaya of Semantan, a defeated rebel who had fled from Pahang in 1892, and proceeded to concoct schemes for the invasion of that State. In the year 1894 these plots came to a head, and Bahman, provided with a following of 150 of the men of Limbat, re-entered Pahang with the intention of defeating the British, who had established a protectorate there, and of dividing the State with Rajah Slia. Their hopes, however, were short-lived. The Kelantan mercenaries, practising the art of war as understood in Malaya, surprised a small police-station, robbed some boats, burnt a few houses, murdered a few men, outraged a few women, and then, fearing the appearance of a real enemy, fled into the jungle, where they took up a fortified position. Here they were found by a detachment of Sikhs of the Malay States Guides, who, entirely ignoring the rules of war, attacked them without any beating of gongs or other warning, stormed their stockade in the most foolhardy manner, killed a third of their number, and sent Bahman, Rajah Slia, and the remainder flying back to Kelantan with their great ambitions shattered for ever. Shortly afterwards, as the result of negotiations between the British and Siamese Governments, Raja Slia and Bahman were arrested by the latter Power and were sent into perpetual exile in the far north of Siam. Limbat thereupon ceased to exist as a feudatory State, and was incorporated with Kelantan proper. (page 39-43)

Dalam History of Kelantan juga diceritakan mengenai perkara yang sama, tetapi tidak secara terperinci. Banyak fakta menarik yang terdapat dalam buku ini, antaranya pengesahan kekejaman Siam dalam menangani "pemberontak-pemberontak" dari Pahang yang berundur ke Terengganu dan seterusnya Siam, juga termasuk dalam tempoh kritikal di Kelantan ini.

Penceritaan oleh Allahyarham Tengku Ismail Limbat (Tengku Bongsu) menceritakan lebih jelas insiden ini, yang diperolehi oleh beliau secara lisan dari ahli keluarganya yang lebih tua. TIL meninggal pada tahun lepas rasanya..
Circa 1890 juga, menurut sumber2 dari Keturunan Long Gaffar, Long Mansor Raja Kelantan De Limbat telah diperdaya oleh Sultan Mansor Sultan Kelantan de KB untuk menerima dan melindungi Dato' Bahaman dari Pahang. British mengadu kepada Siam.

Ini koi petik dari tulisan saudara Tongkat Ali (tulisan hijau):

"Raja Siam memerintahkan dengan perintahnya, “Kalau tak dapat Dato’ Bahaman, orang yang beri perlindungan kepada beliau, siapa saja akan menjadi ganti”. Maka terkenalah Baginda Long Mansor dengan tipu muslihat Sultan Mansor.Orang-orang Inggeris itu kemudiannya kembali semula ke Kelantan bersama-sama dengan askar-askar Siam. Berita kedatangan askar-askar Siam untuk mengambil Dato’ Bahaman itu diketahui oleh Baginda Long Mansor, lalu baginda pergi berjumpa dengan Tengku Chik Tua Machang meminta nasihat.

Beliau menasihati Baginda Long Mansor dengan katanya, “ Kita tak boleh lawan Siam, sebab anak kita duduk di Kota Bharu (iaituTengku Salleh, anak Long Mansor yang berkahwin dengan anak sultan yang bernama Tengku Tengah, puteri Long Sulong atau Sultan Ahmad)”. Tambahnya lagi, “Jangan lawan Siam sebab seluruh keluarga kita akan dibunuh oleh Siam”.

Selepas itu Baginda Long Mansor balik dan memanggil Dato’ Bahaman mengadap, lalu menceritakan keadaan yang sebenarnya. Kata Dato’ Bahaman, “Kita hanya patuh kepada keturunan raja Melayu yang asal, kita tidak kira siapa yang memerintah, mati pun kita redha, berkhidmat kepada raja Melayu”.

Baginda Long Mansor amat bersimpati akan nasib Dato’ Bahaman, lalu memintanya berundur daripada Machang. Terdapat dua cara berundur yang digunakan, iaitu;
1. Keluarga Dato’ Bahaman berundur ke Kuala Berang, Terengganu.
2. Dato’ Bahaman pula, seorang diri pergi ke Menara (Narathiwat).

Siam menghantar askar-askarnya untuk menyerang dan mengepong keluarga serta pengikut Dato’ Bahaman di rumah Tengku Deraman di Kampung Kok Kiok di Bukit Bakau, Machang. Berita kepungan itu diketahui oleh Baginda Long Mansor, lalu katanya, “Dato’, keluarga Dato’ telah dikepong oleh askar-askar Siam pada masa maghrib”. Dato’ Bahaman kemudiannya terus pergi untuk menyelamatkan keluarganya yang sedang dikepong.

Bersamanya dibawa lembing yang bernama “Beringin” (lembing berupa daun sireh), yang dikatakan mampu untuk memukau orang.Apabila tiba di sana, lembing tersebut terus dipacakkan ke tanah di hadapan tangga rumah yang dikepong. Akibatnya semua askar Siam yang sedang mengepong itu dipukau dan tidak menyedari apa yang berlaku. Lantas Dato’ Bahaman menyuruh seluruh keluarganya turun dan melarikan diri ke Hulu Terengganu (Kuala Berang).

Kemudian, pada malam itu juga Dato’ Bahaman melarikan diri ke Menara. Menurut Buku Darul Iman (m.s. 242), pada November 1895, Dato’ Bahaman, Pawang Nong, Teh Ibrahim, Haji Mat Wahid dan Mat Lela, telah menyerahkan diri kepada orang-orang besar Siam lalu dibawanya ke Siam.

Sebenarnya Dato’ Bahaman tidak pernah menyerah diri kepada Siam. Apa yang dilakukan ialah beliau melarikan di ke Menara dan bersembunyi di sana.

Pada pagi keesokannya, askar-askar Siam itu menangkap Baginda Long Mansor dan di bawa ke Kota Bharu. Di sana tiga orang lagi ditangkap iaitu;
1. Pak Nik Ya (penghantar bunga emas).
2. Dato’ Lela Perkasa Lundang.
3. Tuan Tabal.Keempat-empat orang ini dibawa ke Bangkok sebagai tahanan selama tiga tahun.

Apabila genap tiga tahun, tiga orang dihantar pulang ke Kota Bharu, tetapi Baginda Long Mansor dikatakan telah meninggal dunia semasa di dalam tahanan kerana penyakit “orang baik” (barah) dan dikebumikan di Bangkok (ditanam di dalam selut).

Sebenarnya Baginda Long Mansor mati dibunuh dan hal ini diceritakan oleh Tok Kancil, iaitu pengawal peribadinya yang bersama-sama baginda semasa dalam tahanan di Bangkok. Menurut ceritanya, kepala baginda disimpan dalam muzium di Bangkok sehingga ke hari ini, bersama-sama dengan kepala Tuan Lebih iaitu Raja Reman.....

Berdasarkan catatan ini jelas bahawa Datuk Bahaman tidak mati dibunuh oleh Siam (atas arahan British)...beliau dikatakan muncul semula "lewat" kemunculan Mat Kilau....
walaubagaimanapun, kemunculan Datuk Bahaman (Tok Guru Peramu) tidak diiktiraf kerajaan khususnya kerajaan Pahang dipercayai atas sebab-sebab berkaitan dengan "tahta" Kesultanan Pahang....
lagipun "Tok Guru Peramu" juga enggan mengaku bahawa beliaulah Datuk Bahaman...jadi kisahnya kemudiannya lenyap begitu sahaja...."

Phya Sri Sahadheb, Utusan Khas KERAjaan Siam dalam perbincangan dengan Kerajaan British berhubung kedaulatan Kelantan dan terengganu (Siam menegaskan kedua-dua negeri tersebut sebagai wilayah mereka) menyebut dalam memorandumnya kepada Lord Landsdowne di London pada tahun 1906:
On various occasions, troops have been sent by the Central Government from Bangkok under the command of Siamese officers for the purpose of maintaining order, of which one of the most remarkable instances in recent years was the Pahang Rebellion, when, on the representation of the British Government, made direct to the Siamese Government at Bangkok, Siamese troops were sent, who captured the rebels and restored order.

Ini turut disebut oleh Hugh Clifford, penasihat Inggeris di Pahang pada ketika itu, dalam sanggahannya kepada tuntutan Siam ke atas Kelantan (perlu diingat, pertikaian hanya selesai selepas Anglo-Siamese Treaty 1909, perjanjian puaka yang memecahkan terus dunia Melayu Utara kepada apa yang dipanggil Selatan Thai dan Malaya):

The reference made by Phya Sri Sahadheb to the action taken in 1895-1896 by the Siamese with regard to the Pahang rebels is very misleading. The rebels in question were not pursued or captured by a Siamese force. They voluntarily surrendered themselves to certain Malay and Siamese officials, encouraged to do so by the professions of the latter that they regarded Pahang rebels as loyal Siamese subjects who had manfully resisted British aggression on what ought to have been regarded as part of the Siamese Protectorate (mujur..kala tidok cakak Siam la kita weh, negeri naungan Siam kuikui), and had thereby earned the good-will of Siam, which was prepared to reward them accordingly.

I should add that after making voluntary surrender, these rebels were treacherously bound by the Siamese, and one of them, Mat Kilau, becoming insolent under the torture to which he was subjected, in order to test his claim to be considered "invunerable (kebal)", was brutally murdered in cold blood, his neck being wrung by a Siamese official, with his own hands, while his victim lay bound and helpless.

Kesimpulan koi:
Siam memang musuh abadi Melayu sejak zaman dahulu kala, serangan Siam ke atas Kedah pada tahun 1821, orang melayu dilapah macam kambing, dibuang ke dalam sungai jadi habuan buaya. Yang ditawan dicucuk keting dengan rotan panjang, dalam satu barisan macam dirantai dan diarah berjalan dari Kedah ke Bangkok, kebanyakan mati dalam perjalanan. Pejuang-pejuang Melayu Patani dikelar-kelar badan hingga mati sewaktu ditahan polis siam. Pemimpin Melayu dipanggil untuk berunding di Bangkok tetapi diserkup dalam guni dan dicampak ke dalam sungai, tak balik2 hingga sekarang. Kes di Takbai, Masjid Krisek.. menjadi bukti yang Siam sama binatang seperti Zionis.

Isnin, September 20, 2010

Ucapan Selamat Hari Raya Eidul Fitr, Eid Mubarak yang terlewat sedikit..


السلام عليکم رودوڠ-رودوڠ سموا..

ڤرتامڽ کوي موهون معاف کران ترليوات اوچڤ سلامت هاري راي سچارا راسمي د بلوݢ اين ايکورن کسوکرن منداڤتکن اکسس ک اينترنيت د لوکاسي-لوکاسي ڤرايأن کوي. لبيه تڤت لاݢي کومڤوتر ريبا کوي روسق دان سڤنجڠ چوتي ميمڠ کوي اوففلاين تروس، هاڽ مڠوچڤکن ايد مبارک کڤد رودوڠ دان اهلي کلوارݢ ملالوءي تيليفون ݢڠݢم..

اوليه ايت رودوڠ-رودوڠ دان اهلي کلوارݢ، سلامت هاري راي عيدالفطري، عيد مبارک!

جاڠن لوڤا ڤواسا انم..سايڠ امت ويه کالاو تق بوات.. :﴾


ݢمبر إيهسن هتتڤ://ووو.چاريببينمسلمس.چوم

Ahad, September 05, 2010

Ni Idul Fitri ke Krismas TV3????????????


Ini adalah komen kedua gua dalam blog sahabat dunia akhirat gua Yusof Al-Mankaraqi, seorang pejuang Islam yang koi doakan kesejahteraan di dunia dan akhirat:

Komen ini gua tujukan kepada suparjo yang mengaku bernama Oberspent Wasteland (Obefiend Weiland..kunun) yang kelihatan sangat omputeh dengan ayat2nya:

Gua setuju jika geng open minded ni kata analisis tersebut over. Memang terlalu paranoid analisis tersebut, tetapi adalah amat tidak wajar dongeng krismas diaplikasikan dalam menyambut Idul Fitri, perayaan Islam, bukan adat mana2 kaum yang beragama Islam, seolah2 dari Barat itu semua baik, hendak jadi progresif mesti ikut barat. Kemudian masuk elemen2 buddha atau kaum cina, gua tak tau apa niat pembikin iklan, tapi memang tak sensitif langsung.

Obi Kenobi yang menghina bangsanya sendiri jika hidup di zaman British sudah pasti jadi pencacai orang puteh, jika di zaman Rasulullah barangkali jadi Abdullah bin Ubai
.

Orang tak berdoa kepada Allah sebut perkataan carut woi...

Yee..gua puasa..tapi gua tak boleh tahan manusia macam engkau ni..
Bila Cina kata semua melayu dari Indonesia engkau percaya, padahal Langkasuka itu kerajaan India ke? Jangan percaya buku sejarah Melaka, semua diubah penjajah, carilah sendiri tinggalan keagungan Melayu dahulu.. Bila dorang kata Melayu tak wujud, hanya selepas orang putih datang baru ada Istilah melayu, pun engkau percaya. Kajilah sejarah sendiri, Kemboja dahulupun kerajaan Melayu. Laut China SElatan dahulunya Laut Champa. Jangan jadi buta, dan mintak nak jadi Yahudi, Arab tak mau jadi pulak, takut dekat dengan Tanah Suci.

Agung Melayu kerana Islam..bukan kerana menjadi Barat. Engkau telah mencerca seluruh orang Melayu Islam dan islam Melayu, sebelum engkau mati sempatkah mintak maaf dari semua??????????
(Bahagian gua memang gua tak maafkan, tidak sekali-kali)

Jawabla budak bijak dan open-minded..

Rabu, Ogos 25, 2010

Pecah dan Perintah: Warisan Inggeris yang Indah..

Assalamualaikum rodonc-rodonc dan kaum keluarga..

Inggeris ialah kata sifat bagi negara England dan apa-apa yang secara langsung berkait dengan England. Dalam Bahasa Inggeris ia disebut "English" dan koi kurang periksa bagaimana fonem /l/ boleh disebut sebagai [r] dalam kes ini memandangkan orang melayu tiada masalah menyebut fonem tersebut seperti orang jepun yang 'potong kepara!' pada zaman mereka menggila dahulu. Tidak juga seperti orang Tiongkok yang bermasalah menyebut fonem /r/ menjadi [l].
"Lu olang aaa.. sulah lama tatak tatang wa punyia kilai", ujar Ah Pek mesra kepada Usop dan Rozali.

Penduduk negara England digelar "Inggeris" dalam bahasa Melayu, iaitu English juga dalam bahasa mereka. Andres Iniesta menyebut "inglés" manakala ayah Zinedine Zidane menyebut "injlizi" sewaktu masih di negara asal tetapi bertukar menjadi "anglais" bila sampai ke negara baru. Perlu diingat dalam bahasa melayu hanya ada beberapa negara yang mempunyai kata sifat khas seperti inggeris ini.. portugis bagi Portugal, belanda bagi negara Nederlaand dan orang Siam bagi negara Thailand. Takde saper gatey panggil thai..kuikui.

Yang lain semua mengikut nama negara. Orang Itali bagi negara Itali, orang Sweden bagi negara Sweden, orang Jerman bagi negara Jerman (Deustchland).


Maka diceriterakan orang di negara-negara bekas jajahan Belanda, Portugal, Sepanyol dan Perancis, negara-negara bekas jajahan Inggeris sangat bertuah.
Inggeris membawa kemajuan fizikal dan mental, Empat Musibat membawa kemunduran dan kemiskinan.
Inggeris membawa keanggunan perundangan dan pentadbiran, Empat Musibat membawa kacau-bilau dan anarki.
Inggeris lembut dan bertatasusila dengan orang tempatan, Empat Musibat main sarbu sahaja.. Inggeris mengekalkan bahasa dan agama orang tempatan, Empat Musibat menyapu bersih bahasa dan agama masyarakat setempat kecuali Filipina gagal disepanyolkan sepenuhnya tetapi berjaya dikatolikkan, Indonesia pula disifatkan gagal oleh Belanda. Yang lain habis berbahasa sepanyol, dari California, Florida, Texas di AS hinggalah ke Argentina habis berbahasa Sepanyol kecuali Brasil (Portugis).

Perancis pula habis Maghribi, Algeria, Tunisia, Cote D'Ivoire, Cameroon dll berbahasa Perancis. Portugis pula Brasil, Timor Timur, Macao, Angola, Mozambique, Cabo Verde.


India dan Malaya adalah dua bekas "jajahan" Inggeris yang paling penting. Khoo kay Kim kata Malaya tidak dijajah atau ditadbir Inggeris, hanya di"nasihat" oleh para penasihat laknat Inggeris.
Koi malas nak komen, nasihat bermaksud kita boleh diterima atau TIDAK, Dalam kes Inggeris, tiada istilah tidak. Hanya ada istilah "Perkenan".


Di India, Inggeris menghasut orang Hindu supaya memusuhi orang Islam. Hinggalah terbentuk negara-negara Pakistan Barat dan pakistan Timur pada tahun 1947.

Di Malaya, orang Melayu letaknya di kampung-kampung, orang Cina di bandar-bandar dan orang India di estet-estet. Pendek kata perangai Inggeris ialah memecahbelahkan orang supaya tak mencabar mereka, supaya rakyat tempatan jadi berpuak-puak dan lemah.
Bukan itu sahaja, orang Melayu itu terpisah pula kepada beberapa serpihan ekoran fahaman politik masing-masing. Ada PEKEMBAR, ada PIS, ada PKR (baru)..


Sekarang, setelah 50 tahun lebih merdeka, orang Melayu menjadi tersepit. BN mahu menjaga hati MCA, PAS mahu menjaga hati DAP. Yang terbarai orang kita.
Sila baca blog yang koi suka ni dan apa komen wokme?
http://msomelayu.blogspot.com/2010/08/gurau-biawak-hari-ahad.html